Kursistfortælling – Foredragsholdere

Kursisterne på EUC’s kursuscenter havde i går lagt bøgerne på hylden for en stund for at lytte til et foredrag om tvangsægteskaber.

Foredragsholderne har udgivet den meget anmelderroste bog om tvangsægteskaber. De har i ti år arbejdet som socialpædagoger, specielt med etniske unge og deres familier.

- Der var engang en pige, der kom hen til os og sagde: ”Du må hjælpe mig. Jeg skal giftes med min fætter, og det vil jeg ikke. Hvad skal jeg gøre?” Vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre, fortæller de to foredragsholdere. Ugen efter kom hun igen og sagde det samme. Vi bragte det op med vores kolleger. De sagde blandt andet, at det skulle vi ikke gøre noget ved, at det var en del af deres kultur.

Der gik endnu en uge, og så kom hun igen og sagde, at nu var det ved at være sidste chance. Men vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre, eller for den sags skyld, hvor vi skulle sende hende hen, fortæller foredragsholderne, mens den brogede flok af irakere, afghanere, vietnamesere og andre af etnisk herkomst i agtsomt lyttede så godt de formåede til den udprægede københavnske accent, der fløj ud af munden på dansk-inderen, der selv kom til Danmark som fire-årig.

Udover kursisterne var der desuden lidt over en håndfuld sagsbehandlere, der gerne ville høre om de mange nuancer og problematikker, som ligger indenfor dette område. Pigen, som bad om hjælp, mødte de to foredragsholdere nogle år senere. Gravid og gående ved siden af sin mand, mens hun kiggede ned i jorden for ikke at se dem i øjnene.